(przepis na dużą blachę)
Składniki:
2 duże paczki herbatników
2 galaretki
2 budynie rodzinne ( 6 porcji)
1 kostka margaryny lub masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 L mleka
8 jabłek
Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do 0,75 L mleka dodajemy 2 żółtka i mieszamy z cukrem dokładnie następnie zagotowujemy, pozostałą część mleka łączymy z budyniem (proszek) i dolewamy do gotującego się mleka. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Robimy galaretkę zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu, dla otrzymania lepszej konsystencji możemy dodać mnie wody o ok. 0,3 L i odstawiamy galaretkę do wystygnięcia.
Gdy budyń mamy całkowicie ostudzony miksujemy go na średnich obrotach dodając pomału masło lub margarynę. ( żółtka, które dodaliśmy do mleka spowodują, że nasza masa budyniowa będzie delikatniejsza).
Na blaszce układamy herbatniki i wykładamy na nie masę budyniową. Następnie na masie znowu układamy herbatniki.
Jabłka odcedzamy z soku i łączymy z wystudzoną galaretką, a następnie wylewamy galaretkę z jabłkami na wcześniej przygotowane ciasto. Całość schładzamy w lodówce przez ok 2-3 godzin.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz