wtorek, 25 listopada 2014

#Piernik mojej Babci# ;) z #masą grysikową#

W związku, że zapachniało już Świętami Bożego Narodzenia przepis na piernik mojej babci. Porostu poezja smaku.





Składniki na ciasto:

0,5 L miodu
półtorej szklanki cukru trzcinowego
25 dag masła
1.20 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
120 ml mleka
3 opakowania przyprawy do piernika z imbirem

Masło, miód i cukier, podgrzewam do połączenia się składników  często mieszając.  Odstawiam aż wystygnie. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę , mleko , jajka i całkiem zimny miód z masłem, mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.Masę piernikową wykładam do żaroodpornego naczynia, szczelnie owijam folią i wynoszę w zimne miejsce  na 4 tygodnie.


Po czterech tygodniach ciasto wyciągamy, dzielimy na  4 części.  .

Pieczemy na blaszce o wymiarach 39,5 cm x 23,5 cm około 15 minut  w 170 st. C Po upieczeniu studzimy,  następnie owijamy w ścierkę , wkładam do worka i odkładamy na 7 dni w zimne miejsce.

Masa :

3 szklanki mleka
8 pełnych łyżek grysiku
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
25 dag masła
2 łyżki cukru pudru
25 g wódki ( kieliszek)
+  50 dag powideł śliwkowych
Polewa:
3 czekolady gorzkie ( 30 dag)
250 ml śmietanki  30 %
10 dag mielonych migdałów

Masa grysikowa:

Mleko gotujemy z cukrem i wanilią, na gotujące wsypujemy powoli grysik i energicznie mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewamy wódkę.

Polewa:

Śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy drobno połamana czekoladę i podgrzewam w kąpieli  wodnej do połączenia się składników, wsypujemy zmielone migdały i mieszam.


Blaty piernika smarujemy na przemian powidłami i masą grysikową. Dzielimy na mniejsze pierniki. Wierzch smarujemy przestudzoną polewą.



SMACZNEGO !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz