Składniki na ciasto:
0,5 L miodu
półtorej szklanki cukru trzcinowego
25 dag masła
1.20 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
120 ml mleka
3 opakowania przyprawy do piernika z imbirem
Masło, miód i cukier, podgrzewam do połączenia się składników często mieszając. Odstawiam aż wystygnie. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę , mleko , jajka i całkiem zimny miód z masłem, mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.Masę piernikową wykładam do żaroodpornego naczynia, szczelnie owijam folią i wynoszę w zimne miejsce na 4 tygodnie.
Po czterech tygodniach ciasto wyciągamy, dzielimy na 4 części. .
Pieczemy na blaszce o wymiarach 39,5 cm x 23,5 cm około 15 minut w 170 st. C Po upieczeniu studzimy, następnie owijamy w ścierkę , wkładam do worka i odkładamy na 7 dni w zimne miejsce.
Masa :
3 szklanki mleka
8 pełnych łyżek grysiku
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
25 dag masła
2 łyżki cukru pudru
25 g wódki ( kieliszek)
+ 50 dag powideł śliwkowych
Polewa:
3 czekolady gorzkie ( 30 dag)
250 ml śmietanki 30 %
10 dag mielonych migdałów
Masa grysikowa:
Mleko gotujemy z cukrem i wanilią, na gotujące wsypujemy powoli grysik i energicznie mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewamy wódkę.
Polewa:
Śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy drobno połamana czekoladę i podgrzewam w kąpieli wodnej do połączenia się składników, wsypujemy zmielone migdały i mieszam.
Blaty piernika smarujemy na przemian powidłami i masą grysikową. Dzielimy na mniejsze pierniki. Wierzch smarujemy przestudzoną polewą.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz