wtorek, 25 listopada 2014

c.d. #Jesienna# #słota# czyli #czas# na #poprawę# #odporności#

2. #Kit pszczeli# czyli #PROPOLIS#, kolejny wspaniały produkt naszym małych przyjaciółek #pszczółek ;).



#Propolis# powstaje z lepkich substancji żywicznych, zbieranych przez pszczoły z pąków drzew i roślin. Kit pszczeli jak sama nazwa wskazuje jest substancją wzmacniającą konstrukcję ula, uszczelniającą i zabezpieczającą wnętrze ula przed rozwojem drobnoustrojów. 
Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antywirusowe, antygrzybiczne, przeciwpierwotniakowe, znieczulające i regenerujące. Zwalcza gronkowca złocistego, dwoinki kataralne, paciorkowce, niektóre szczepy prądków gruźlicy. Przeciwdziała rozwojowi wirusa grypy, grzybów drożdżoidalnych, zapalenia mózgu, a także niszczy pierwotniaki wywołujące rzęsistkowicę, toksoplazmozę i lambiozę. 
Przyspiesza gojenie się ran, leczy schorzenia skóry (czyraki, oparzenia, trądzik, łuszczyca, grzybice). Propolis umożliwia szybkie gojenie sączących się ran po amputacjach, może pomóc przy złamaniach, uszkodzeniach tkanek chrzęstnych stawów, w przypadku bolesnych pustych zębodołów. Stosowany w schorzeniach układu oddechowego, zapaleniu jamy ustnej i gardła. Poleca się go osobom cierpiącym na hemoroidy, wrzody i stany zapalne żołądka, dwunastnicy i jelit oraz choroby dróg moczowych. 



Przepis na #nalewkę z #propolisu:

500 ml spirytusu

100 g kitu pszczelego

Rozdrobniony kit pszczeli wymieszać ze spirytusem i odstawić na 14 dni do ciemnego, chłodnego miejsca, 2 razy dzienne potrząsając. Po 14 dniach przecedzić przez gazę lub watę i przelać do butelki z ciemnego szkła. Przyjmować wg niżej zamieszczonych zaleceń. 

Stosowanie nalewki propolisu 

Stany zapalne dróg oddechowych, kaszel, angina:

* 15-20 kropli na łyżkę cukru (trzymać w ustach)
* 50 k. na 250 ml ciepłej wody (do płukania gardła)
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy:
* 20-50 k. na 100 ml ciepłego mleka (2 razy dziennie)
* 30-40 k. na 1 szklankę odwaru z siemienia lnianego (pić między posiłkami po ½ szklanki przy wrzodach żołądka)
Zapalenie wątroby przewlekłe i wirusowe:
* 50 k. na ½ szklaniki letniej, przegotowanej wody (2 razy dziennie)
Nadciśnienie tętnicze i profilaktyka w miażdżycy:
* 30-60 k. na ½ szklanki mleka lub przegotowanej wody
Osłabiona odporność:
* 20-40 k. na łyżkę miodu rozpuszczonego w szklance letniej, przegotowanej wody(3 razy dziennie)
Stany zapalne dróg moczowych i pęcherza moczowego:
* 50 k. z łyżką miodu i 1 łyżeczką pyłku na szklankę, wody (pić 2 razy dziennie przez okres 1 miesiąca)
Zapalenie gruczołu krokowego:
* 50 k. z 1 łyżką miodu i pyłku na ½ szklanki letniej, przegotowanej wody i ½ szkl. soku z marchwi. Pić raz dziennie godzinę przed posiłkiem (1 miesiąc)
Zranienia, owrzodzenia, grzybice, odleżyny i oparzenia:
* 3-5 ml na 100 ml wody (do przemywania)
Paradontoza i ból zębów:
* przykładać tampon z waty nasączony wyciągiem z propolisu. 


Osobiście bardzo polecam. Nalewka rewelacyjnie sprawdziła się w przypadku moich córek, które nabawiły się #grypy jelitowe#, jedna szklanka wody, dwie łyżeczki miodu i łyżeczka propolisu rewelacyjnie poradziły sobie z wstrętnymi bakteriami w ich układzie pokarmowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz