PLACUSZKI PIECZARKOWE
Składniki:
60 dag pieczarek
30 dag szynki
pęczek rzodkiewek
30 dag żółtego sera
cebula
6 jajek
20 łyżek mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni, czekamy aż całkowicie wystygną (zrobiłam to dzień wcześniej dzięki czemu przygotowanie placków poszło szybko :p).
Szynkę i cebulę drobno kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę i żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach. Mąkę łączymy z jajkami, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy. Tak otrzymaną masę smażymy w formie placuszków na rozgrzanym oleju.
Placki rewelacyjnie smakują z sosem.
Składniki na sos:
2 ogórki zielone
jogurt grecki ( lub inny gęsty)
czosnek lub cebulka
koperek
sól, pieprz
Ogórki trzemy na grubych oczkach, dodajemy jogurt grecki, drobno posiekaną cebulkę lub czosnek i koperek. Przyprawiamy do smaku.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz