U nas dzisiaj zimno, nawet bardzo zimno. Dlatego chciałam Wam zaproponować coś ciepłego na rozgrzanie i poprawę humoru.
ZUPA GOŁĄBKOWA
(rewelacyjne odmiana dla osób uwielbiających, podobnie jak ja gołąbki ;) )
Przepis jest na duży garnek, także spokojnie można zupę przygotować z połowy składników)
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
pół główki białej kapusty
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
cebula
200 g ryżu
2 puszki pomidorów
1 koncentrat pomidorowy
odrobina oleju lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
W garnku nastawiamy wywar warzywny ( jeżeli ktoś woli można dodać porcję rosołową bulion będzie miał bardzie wyrazisty smak). Drobno kroimy marchewkę, pietruszkę, seler, Dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego. Gdy bulion się zagotuje dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy aż kapusta będzie miękka,
W czasie gdy bulion się gotuje na patelni podsmażamy cebulkę
(odrobina soli dodana do cebuli spowoduje, że cebula tak szybko nam się nie przypali, a odrobina cukry zeszkli nam ładnie cebulkę ;) ).
Do cebuli dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Gdy mięso będzie już gotowe dolewamy 2 chochle naszego buliony lub wody gdy bulion jest nie gotowy i wsypujemy ryż. Na małym ogniu oczekujemy aż ryż będzie na pół miękki, w tym czasie można wszystko podlewać bulionem lub wodą, by nie przywarło do patelni.
Gdy ryż będzie dobry dodajemy pomidory i trzymamy przez chwilę na małym ogniu. Po chwili przekładamy do garnka z bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i przez chwilę gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy wedle uznania ;).
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz