poniedziałek, 3 listopada 2014

Cudowna i niedoceniana Marchewka :p

Już dwie marchewki dziennie pomogą w utracie wagi, a dwie szklanki soku z marchwi wzmocnią twoją odporność i poprawią wygląd skóry ;) . Niestety niewielu o tym wie, a w szczególności dzieci, często słyszymy, że nie będą jadły zupy, ponieważ pływa w niej marchewka. Tymczasem te wspaniałe pomarańczowe warzywko to:
rewelacyjna bomba witaminowa !!!



90 % marchewki to woda, 7 % to składniki odżywcze, a pozostałe 3 % to składniki mineralne: potas, sód, wapń, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, witaminy: A, B1, B2, B6, C, H, K, PP; kwas foliowy, inozytol. 

Beta-karoten:
 jest silnym antyoksydantem,
blokuje związki rakotwórcze,
wpływa na układ odpornościowy,
skóra ma ładny kolor,
wpływa na nasz wzrok,
obniża poziom cholesterolu,
zapobiega chorobom serca i nowotworom.


Lista chorób przed, którymi chroni nas spożywanie marchewki: 


  • zaburzenia przemiany materii,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • białaczka,
  • zwężenie naczyń krwionośnych
  • trądzik,
  • oparzenia, odmrożenia,
  • obniżona ostrość widzenia,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • niedobór mleka u matek karmiących,
  • miażdżyca,
  • nowotwór piersi,
  • reumatyzm,
  • anemia,
  • astma,
  • biegunka u dzieci.





Właściwości marchwi:

  • Nieocenione jest działanie marchwi przy usuwaniu schorzeń żołądkowych i jelitowych – wspomaga wytwarzanie kwasu mlekowego i octowego.
  • Przy nerwicy żołądkowej wystarczy żuć kilka nasionek 3 razy dziennie dopóki dolegliwości nie ustąpią.
  • Ma zastosowanie przy wzdęciach i gazach (napar z nasion marchwi – 1 łyżeczka na szklankę wrzątku), a także przy biegunkach dziecięcych.
  • Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i ułatwia jego usuwanie z organizmu. Z tego powodu  marchewka powinna znaleźć się w diecie osób o podwyższonym cholesterolu.
  • Duża zawartość witaminy A, która niezbędna jest do prawidłowego wzrostu i dobrej ostrości widzenia, czyni marchew naprawdę wartościową.
  • Marchew chroni palaczy przed rakiem płuc, gdyż blokuje związki rakotwórcze  dymu papierosowego.
  • Oprócz niezwykłych właściwości leczniczych, marchew a także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bardzo korzystnie wpływa na stan naszej skóry i jej koloryt. Zmniejsza przebarwienia skóry. Jest składnikiem wielu kosmetyków do opalania i pielęgnujących opaleniznę. Wyciąg z marchwi jest składnikiem kremów, karoten wykorzystuje się do kosmetyków pielęgnujących twarz.
  • Możemy przemywać szyję i dekolt co drugi dzień wacikiem nasączonym sokiem z marchwi. Dzięki temu nasza skóra będzie jędrna i odświeżona, zapobiegniemy zmarszczkom.
  • Warto także stosować maseczkę z marchwi. Wystarczy raz na dwa tygodnie nałożyć na twarz i szyję startą marchewkę. Maseczkę należy trzymać 15 minut., po czym spłukać ciepłą wodą, a następnie nasmarować twarz kremem silnie nawilżającym.




A więc Kochani zapraszam wszystkich do chrupania marchewki ( przynajmniej dwie marchewki dziennie), picia soczku marchewkowego dwa razy dziennie ( jeżeli ktoś nie przepada za smakiem marchewki to można połączyć z jabłkiem lub bananem). Polecam również przepyszną zupkę marchwiową z imbirem, surówkę z marchwi i selera z dodatkiem jogurtu. Jest wiele przepysznych dań z marchwi, także korzystajmy z jej dobrodziejstw ;)

I najważniejsze:
 NADMIAR MARCHWI NIE MA NEGATYWNEGO WPŁYWU NA NASZ ORGANIZM !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz