rewelacyjna bomba witaminowa !!!
90 % marchewki to woda, 7 % to składniki odżywcze, a pozostałe 3 % to składniki mineralne: potas, sód, wapń, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, witaminy: A, B1, B2, B6, C, H, K, PP; kwas foliowy, inozytol.
Beta-karoten:
jest silnym antyoksydantem,
blokuje związki rakotwórcze,
wpływa na układ odpornościowy,
skóra ma ładny kolor,
wpływa na nasz wzrok,
obniża poziom cholesterolu,
zapobiega chorobom serca i nowotworom.
Lista chorób przed, którymi chroni nas spożywanie marchewki:
- zaburzenia przemiany materii,
- nadciśnienie tętnicze,
- białaczka,
- zwężenie naczyń krwionośnych
- trądzik,
- oparzenia, odmrożenia,
- obniżona ostrość widzenia,
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- niedobór mleka u matek karmiących,
- miażdżyca,
- nowotwór piersi,
- reumatyzm,
- anemia,
- astma,
- biegunka u dzieci.
Właściwości marchwi:
- Nieocenione jest działanie marchwi przy usuwaniu schorzeń żołądkowych i jelitowych – wspomaga wytwarzanie kwasu mlekowego i octowego.
- Przy nerwicy żołądkowej wystarczy żuć kilka nasionek 3 razy dziennie dopóki dolegliwości nie ustąpią.
- Ma zastosowanie przy wzdęciach i gazach (napar z nasion marchwi – 1 łyżeczka na szklankę wrzątku), a także przy biegunkach dziecięcych.
- Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i ułatwia jego usuwanie z organizmu. Z tego powodu marchewka powinna znaleźć się w diecie osób o podwyższonym cholesterolu.
- Duża zawartość witaminy A, która niezbędna jest do prawidłowego wzrostu i dobrej ostrości widzenia, czyni marchew naprawdę wartościową.
- Marchew chroni palaczy przed rakiem płuc, gdyż blokuje związki rakotwórcze dymu papierosowego.
- Oprócz niezwykłych właściwości leczniczych, marchew a także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bardzo korzystnie wpływa na stan naszej skóry i jej koloryt. Zmniejsza przebarwienia skóry. Jest składnikiem wielu kosmetyków do opalania i pielęgnujących opaleniznę. Wyciąg z marchwi jest składnikiem kremów, karoten wykorzystuje się do kosmetyków pielęgnujących twarz.
- Możemy przemywać szyję i dekolt co drugi dzień wacikiem nasączonym sokiem z marchwi. Dzięki temu nasza skóra będzie jędrna i odświeżona, zapobiegniemy zmarszczkom.
- Warto także stosować maseczkę z marchwi. Wystarczy raz na dwa tygodnie nałożyć na twarz i szyję startą marchewkę. Maseczkę należy trzymać 15 minut., po czym spłukać ciepłą wodą, a następnie nasmarować twarz kremem silnie nawilżającym.
A więc Kochani zapraszam wszystkich do chrupania marchewki ( przynajmniej dwie marchewki dziennie), picia soczku marchewkowego dwa razy dziennie ( jeżeli ktoś nie przepada za smakiem marchewki to można połączyć z jabłkiem lub bananem). Polecam również przepyszną zupkę marchwiową z imbirem, surówkę z marchwi i selera z dodatkiem jogurtu. Jest wiele przepysznych dań z marchwi, także korzystajmy z jej dobrodziejstw ;)
I najważniejsze:
NADMIAR MARCHWI NIE MA NEGATYWNEGO WPŁYWU NA NASZ ORGANIZM !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz